Een gezond en gelukkig dier maakt een gelukkige mens. Je dier verdient de beste zorgen en daarom is voorkomen beter dan genezen…
Daarom is een (minimaal) jaarlijkse preventieve gezondheidscheck nodig waarbij de voornaamste gezondheidsparameters gecontroleerd worden.
Er is uiteraard ook ruimte voor vragen, bezorgdheden, knuffels, leuke kunstjes van en weetjes over je lieveling(en).

Wat houdt dit in?

Algemene controle conditie en gedrag

Aan de hand van een reeks vragen worden een aantal algemene gedragsparameters bevraagd (vermoeidheid, slaaproutine, ademhaling, eetlust en eetgedrag, drinkgedrag, … ) en wordt de algemene conditie beoordeeld

Gewichtscontrole

Gewicht is net zoals bij de mens één van de belangrijkste gezondheidsparameters. Een goed gewicht is belangrijk voor de algemene gezondheid en conditie van je dier. Door overgewicht kunnen sneller bepaalde ziektes ontstaan, een ondergewicht kan wijzen op een aanwezige, sluimerende ziekte, … .

Hart & longen

  • Hartproblemen komen veel voor bij honden en katten.
  • Door het beluisteren van hart en longen sporen we tijdig “ruis” en ritmestoornissen op.
  • Een regelmatige en goede opvolging van deze vitale organen is dus de boodschap en een noodzaak bij de gezondheidscheck.

Huid en vacht

  • Jeuk, krabben, kale plekken zijn voorbeelden van symptomen die mogelijks wijzen op de aanwezigheid van vlooien, wormen of andere parasieten.
    Bovendien kunnen parasitaire aandoeningen ook een bedreiging zijn voor de mensen in de omgeving van het dier, daarom wordt er vaak een preventieve behandeling ingesteld.
  • Bij de aanwezigheid van bultjes of gezwellen wordt telkens een biopt (het nemen van een stukje weefsel) of een cytologie (het nemen van cellen) genomen en ofwel onder de microscoop onderzocht of doorgestuurd naar het labo.

Ogen en oren

  • Vuile oortjes kan een oorzaak zijn van overmatig oorsmeer of een oorontsteking.
  • Mond en tanden
    Heeft jouw dier moeite bij het eten, kauwen, slikken, … ? Dat kan wijzen op een tandprobleem. Tandhygiëne is, net zoals bij de mens, heel belangrijk voor de algemene gezondheid van uw
    dier. Tandbederf komt vaak voor bij honden en katten en wordt tijdens de gezondheidscheck gecontroleerd.
  • Bloedonderzoek (indien nodig)
  • Wanneer er tijdens de gezondheidscheck aanleidingen zijn om een bloedonderzoek te doen (om iets te kunnen verklaren, uitsluiten, …) wordt er een bloedafname gedaan en wordt het
    bloed geanalyseerd en onderzocht op bepaalde parameters.

Vaccinatie

  • Vaccinaties bij dieren (honden, katten en konijnen) geven hen een optimale bescherming tegen (levensbedreigende) infectieziekten.
  • Waarom vaccineren: dieren houden zich niet aan de hygiënische omstandigheden waar mensen zich aan houden waardoor ze veel vatbaarder zijn voor deze ziekten dan mensen. Honden komen bijvoorbeeld vaak in contact met uitwerpselen van andere honden, katten hebben vaak contact met andere katten en jagen op knaagdieren, … .
  • In bepaalde omstandigheden is het verplicht te vaccineren. Als u wilt reizen naar het buitenland met uw dier, of als uw dier in een honden- of kattenhotel verblijft.
  • Ook bij het gaan naar de hondenschool moet uw hond gevaccineerd worden.
  • Er zijn verschillende “cocktails” van vaccins verkrijgbaar. De regelmaat waarmee uw dier gevaccineerd wordt, hangt af van de samenstelling van deze cocktail. Deze cocktails evolueren
    regelmatig. Uw hond, kat of konijn correct inenten is uiterst belangrijk en daarom volgen wij de wetenschappelijke inzichten omtrent vaccinaties bij huisdieren uiteraard nauwkeurig op.
  • Tegen de meest voorkomende infectieziekten dient jaarlijks gevaccineerd te worden aangezien de vaccins tegen deze ziekten 12 maanden bescherming bieden.
  • Er wordt een aangepast vaccinatieschema opgesteld per individuele patient.

Identificatie via (Micro-) Chippen

  • Door het onderhuids (en zo goed als pijnloos) inbrengen van een microchip bij honden en katten, is het veel makkelijker uw dier terug te vinden indien het vermist is. Deze techniek heet microchipping en is een echte “levensredder” voor vermiste dieren. Via deze registratie wordt uw dier gelinkt aan uw gegevens en kan een gevonden dier zo sneller terug bij zijn eigenaar terecht komen.
  • Wekelijks worden dierenartsen gecontacteerd om de chip van gevonden dieren te scannen en zo terug te kunnen bezorgen aan hun baasjes. In zo’n geval wordt aan de hand van de gegevens op de microchip contact opgenomen met dog ID (voor honden) chips of Cat ID (voor katten) om de gegevens op te vragen van de eigenaar.
  • Chippen is verplicht zowel bij honden als katten, ook wanneer pups of kittens worden overgebracht/verkocht naar een nieuwe eigenaar

Nieuwe pup of kitten

  • Eerst en vooral proficiat! Maar weet wel dat er bij een nieuwe pup of kitten veel komt kijken. Daarom is het aangeraden om eerst op controle te komen bij de dierenarts. Wij adviseren
    om binnen de week na aanschaf uw pup of kitten te laten controleren in onze praktijk. Op dat moment worden de vaccinaties gecontroleerd en aangevuld waar nodig, bespreken we de
    tips voor het behouden van een goede gezondheid en conditie, het chippen, geven we voedingsadvies en tips omtrent een goede tandhygiëne en bespreken we de mogelijkheden omtrent
    preventie tegen vlooien en wormen.

Knuffelen maakt alles veel makkelijker, tenzij je dier daar niet van houdt natuurlijk.
Ook voor ons als dierenarts is het leuk te weten wat jouw dier uniek maakt. Deel je verhalen, kunstjes, anekdotes met ons!